Նախագծի մասնակիցներ՝ Ավագ և Միջին դպրոցի սովորողները։
Նախատեսված ժամանակահատվածը՝ հոկտեմբեր, նոյեմբեր ամիսներ։
Նախագծի տեսական հատված՝ սովորողները համացանցի շնորհիվ ոսումնասիրում են
- միկրոօրգանիզմների բազմազանությունը
- դերը բնության մեջ և մարդու կյանքում
- վերջիններիս փոփոխականության պատճառները
Գործնական հատված՝
- հետազոտում ենք մեզ շրջապատող միկրոօրգանիզմները՝ մանրէներ, սնկեր։
- փորձի ընթացքում նախ ուսումնասիրում ենք առանց ալկոգելով մշակված ձեռքերի մանրէները
- այնուհետև ձեռքերը մշակում սպիրտով , ալկոգելով և կրկնում փորձը։
- ուսումնասիրում ենք բերանի խոռոչի մանրէները մինչև ատամների լվանալը և լվանալուց հետո։
Նախագծի նպատակն է
- ստանալ տարբեր տեսակին միկրոօրգանիզմների կուլտուրաներ
- սովորողների մոտ զարգացնել գործնական, փորձարարական կարողություններ
- պարզել մաքրող միջոցների և ախտահանիչ լուծույթների ազդեցությունը մանրէների կենսագործունեության վրա
Փորձի ընթացքը՝
- սովորողները պատրաստում են սննդային միջավայր՝ ագար-ագարով,որի ընթացքում սովորում են աշխատել լաբորատոր կշեռքով , ստանալ անհրաժեշտ կոնցետրացիայի լուծույթ
- կատարում մանրէների ցանքս
- հետազոտում աճած մանրէները մանրադիտակով
- համեմատում ախտահանիչ նյութերի ազդեցությամբ աճած մանրէները ոչ ախտահանվածների հետ
- պարզաբանում ստացված տարբերությունները
Նախագծի արդյունք՝
- սովորողը պատկերացում է կազում միկրոօրգանիզմների կառուցվածքի, ֆունկցիաների, կենսունակության վերաբերյալ
- պատրաստում ենք ուսումնահետազոտական նյութ սովորողների կատարած փորձերի հիման վրա։
- նյութերը լուսաբանվում են բլոգներում և ենթակայքում։
No comments:
Post a Comment