Բնագիտությունը խոհանոցում նախագծի նպատակն է սովորողների ստացած տեսական գիտելիքները կիրառել կենցաղում։
8-րդ դասարանի սովորողները ուսումնասիրել են գեղձերի կառուցվածքը, դրանց ֆունկցիաներ, պարզել են, որ գեղձերի արտադրած որոշ ֆերմենտներ կիրառվում են կենցաղում։
7-րդ դասարանի սովորողները կատարել են բակտերիաների կառուցվածքի և ֆունկցիաների վերաբերյալ թարգմանություններ, պարզել են , որ նրանց շնորհիվ կատարվում են սննդամթերքների թթվեցում, խմորում, որի արդյունքում կաթից առաջանում են տարբեր կաթնամթերքներ։
Նախագծի մասնակից են նաև Հասմիկ Ուզունյանը և7-րդ դասարանի սովորողները՝ներկայացնելու են արտադրական ուսուցումը։
Նախագծի մասնակիցներ 7-8 րդ դասարանի աովորողներ։
Նախագծի ընթացքը
1․ Պեպսին ֆերմենտի շնորհիվ կաթից պանրի ստացում
- նախ կաթը տաքացնում են , որպեսզի ֆերմետը ավելի արդյունավետ գործի
- կաթին ավելացնում են ֆերմենը՝ անընդհատ խառնելով
- ծածկում ենք տաք կտորով՝ ջերմությունը հնարավորինս երկար պահելու նպատակով
- թողնում մի քանի ժամ
- ստացված զանգվածը քամում և ստանում ենք պանիր։
2․ Յոգուրտի և մածնի մերում
Գոյություն ունեն կաթնաթթվային բակտերիաներ, որոնց շնորհիվ կաթից հնարավոր է ստանալ մածուն կամ յոգուրտ՝ կախված մերանի ընտրությունից
- նախ կաթը տաքացնում են , որպեսզի բակտերիաների համար ստեղծենք ավելի ավելի բարենպաստ միջավայր
- կաթին ավելացնում են մերան՝ անընդհատ խառնելով
- ծածկում ենք տաք կտորով՝ ջերմությունը հնարավորինս երկար պահելու նպատակով
- թողնում մի քանի ժամ
3․Կաթնաշոռի ստացում
Կաթի մեջ կան բազմաթիվ սպիտակուցներ, որոնք բնափոխվում են թթուների ազդեցությամբ
- կաթը ետացնում ենք և ավելացնում լիմոնաթթու
- անընդհատ խառնում ենք զանգվածը
- քիչ հետո կաթը փաթիլավորվում է
- քամելով ջրային զանգվածը ՝ կստանանք կաթնաշոռ
4․ Խմորասնկերի՝ դրոժների շնորհիվ կարճ ժամանակում կարող ենք ստանալ հասունացած խմոր, որից էլ կպատրաստենք պապուկ , ախորժալի հաց։Խմորասնկերը երբ խառնում ենք ալյուրի հետ, դևոժները սկսում են ճեղքել ալյուրի ածխաջուրը՝կարծես սնվում են դրանով և արտադրում են ածխաթթու գազ, որն էլ պղպջակների ձևով հայտնվում է խմորի մեջ և աստիճանաբար շատանալով բերում է խմորի հասունացմանը՝ փքմանը
- մի փոքր տաքացնում ենք ջուրը՝ խմորասնկերը ավելի արագ են կենսագործում տաք միջավայրում
- խառնում ենք ալյուրը, ջուրը և դրոժները
- ծածկում ենք տաք կտորով՝ ջերմությունը հնարավորինս երկար պահելու նպատակով
- թողնում մի քանի ժամ
- թխում ենք հացը
No comments:
Post a Comment